torsdag 15 september 2011

Konsumenttest, Köttfyllda Semmelknödln


Här kommer ett konsumenttest i sann Den-bruna-maten-anda! Resultatet är en aningen svårbedömt, men vi kommer dit om en liten stund.

Lidl hade i anslutning till Oktoberfesttider en så kallad Alpvecka. Detta innebär att de säljer lite tysk-/österrikeinspirerad mat. Det brukar locka mig, men när jag rotade runt bland varorna hittade jag inte det jag var ute efter. Krutongerna var spårlöst försvunna och istället halade jag ner knödlar i shoppingkorgen. Dessa fick duga till lunch för mig och min käre make. Till saken hör att maken föreslog en lunch ute på stan. Detta tackade jag nej till. Jag var nog inte lika besviken som mannen i efterhand.


Knödlarna kokas i lättsaltat vatten i ca 20 minuter tills de flyter upp till ytan. Därefter serveras de som de är. Enligt förpackningen skulle en persiljekvist göra rätten mer attraktiv. Ja, det krävde sannerligen extra tillbehör för att få dem vackra. Lägg märke till köttet på min bild och på bilden på förpackningen. Det ser inte riktigt likadant ut, eller hur? För att förhöja upplevelsen lade jag till mina egenodlade tomater. Första tuggan insåg jag att dessa köttfyllda Semmelknödln inte riktigt hade samma konsistens som hemmagjorda Semmelknödln. Smaken gick an. Det var färdigmat, så vad kan man begära?Mannens reaktion var dock mer kraftig, skulle man kunna säga. Det var som om han hyste personligt agg gentemot dessa små klumpar. En tugga var det och sen fick det räcka. Jag tror nog att han var ganska besviken med tanke på att han hade kunnat äta ute och mackorna som han åt mättade inte.

Okej, jag får väl erkänna att jag inte var särskilt imponerad och så här ett par timmar senare så rapar jag fortfarande unket. Jag kommer inte att köpa dem igen.

Erntezeit



Mitt trädgårdsintresse brukar blomma upp tidig vår och dala mot midsommar, så jag är mäkta förvånad att jag kommit så långt som till Erntezeit – Skördetid. 

Min morfar älskade att påta i trädgården och lyckades till och med att odla kiwifrukt i trädgården. Jag minns tydligt hur han vinkade in oss i det hemmasnickrade växthuset för att visa någon särskild tomatsort som hade blivit mogen. Då förstod jag inte varför han tyckte att dessa små tomater var så mirakulösa. Nu förstår jag glädjen i att se hur något man själv har sått mogna och som sedan går att förtära. Det är fantastiskt! 


Hemma på byrån har jag en bild på Pottendorfer-Oma (Eftersom det tyska språket bara har en benämning för både far- och morföräldrar får man lägga till en förklaring för att andra ska förstå vem det är man pratar om. I detta fall är det morfars mamma som bodde i Pottendorf - därav namnet Pottendorfer-Oma) när hon står i mormor och morfars trädgård. Jag älskar bilden på henne för att hon ser ut att vara så nöjd i just det ögonblicket. Hennes lilla vattenkanna och trädgårdsmästarvän ger bilden det lilla extra. Jag kan inte tänka annat än att det verkar som om trädgårdsentusiasmen gått i arv. Undrar om hon visste att mormor och morfar gjorde om just det jordstycket till en guldfiskdamm. Exotiskt, inte sant?


Jag måste säga att mina stackars tomatplantor har fått stå ut med en hel del vanvård och ändå har jag lyckats att odla fram fullgoda gelbe und rote Paradeiser. Till och med slanggurka har fått frodas i vårt uterum, till min sons stora glädje. Hur löjligt och pretentiöst det än låter så är det verkligen en helt annan smak på de egenodlade grönsakerna. Väl värt att testa!



Själv använde jag mig av mina tomater till en egen variant av Bruschetta. Inte så österrikiskt, men ändå fantastiskt enkelt och gott!

Sconesdegen:

5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
2 dl mjölk

Topping
4 tomater
1 röd lök eller 3 salladslökar
2 klyftor vitlök
salt och peppar
halloumi

Blanda ihop sconesdegen och tryck ut den på en plåt. Låt den gräddas en liten stund i 200°. Hacka tomaterna och löken mycket fint. Pressa i vitlöken och salta och peppra och bred ut toppingen på den gräddade sconesdegen och riv över Halloumi. Ställ in i ugnen tills osten fått fin färg!

torsdag 8 september 2011

Zwetschken

Ja, nu har hösten kommit igång ordentligt. Det kändes som om den kom väldigt tidigt  i år och allt med hösten verkade haka på. Så gjorde även mina plommon. De blev klara rekordtidigt medan mina föräldrars plommon har mognat först nu. Det är ju faktiskt en fantastiskt trevlig höstfrukt med många trevliga användningsområden. Ett år testade jag att göra plommonmarmelad enligt ett österrikiskt recept där man skulle ha i rom för att förhöja smaken (inte ovanligt i österrikiska recept, de har en tendens att vilja peta ner rom i det mesta. Även sockerkakor). Det slutade med att jag kokade marmelad i min ensamhet och drack rom och Coca-cola. Inte en så trevlig drink på avslagen cola... I år får jag inte dricka rom... inte riktigt än, så därför har jag frusit ner plommonen i väntan på orken att göra Zwetschkenknödl.

Det får mig osökt in på ämnet tungvrickare. Ordet Zwetschken är ett bra exempel på tungvrickare. Då var det enklare på tysklektionen där man fick lära sig att Pflaume betyder plommon, men i Österrike krånglar man till det och kallar det istället för just Zwetschken. Bara för att det ska vara ännu krångligare så kan man stava det på flera olika vis. Zwetschge är också helt okej. Det upptäckte jag när jag tog hjälp av mammas Sprechen Sie Wienerisch av Peter Wehle. Vad jag även upptäckte när jag slog upp ordet Zwetschke var ordet Zwutschkerl (prova att uttala det ordet, om ni kan). Mamma kallade mig alltid Zwutschkerl som liten och jag har aldrig funderat på vad det innebär. Äntligen fick jag svaret! Zwutschkerl betyder ett litet väsen som liknar ett plommon och som man lätt känner medlidande med. Jo, jag tackar! Plommonliknande väsen...

Å andra sidan kallar jag min son för skrutt, vilket kanske inte klingar positivt i andras öron. För mig är det ett kärleksfullt begrepp och jag förstår att det är likadant med ordet Zwutschkerl för min mor.

Nu har ni fått lära er två nya ord! Ut och använd dem!