lördag 22 juni 2013

Frankfurter kranz till far

Mitt i sommaren fyller far och då är det klart att det ska firas med buller och brak. Vi passade på att fira honom nu vid midsommar. Förr om åren blev midsommar en svensk ö i den österrikiska sommaren. Vi firade svensk midsommar med vännerna nere i Österrike. Nu fick det bli en österrikisk ö i den svenska sommaren. Jag frågade mamma vad pappa gillade i tårtväg när vi bodde i Österrike. Mamma gav mig en österrikisk bakbok och lotsade mig till Frankfurter Kranz. Ja, kakan är inte österrikisk, men minnena är.

Ska man baka Frankfurter Kranz gäller det att ha ordentligt med tid. Det är inte svårt att göra kakan men det är många moment. Sen gäller det att läsa receptet noggrant. Utan att fundera på vad Stärkemehl är för nåt bytte jag ut det mot vanligt mjöl. Ingen bra idé. Min kaka blev snygg, men torr. Stärkemehl är maizena, så se till att använda det!

Så här ska man göra:
Kakan:
150 g margarin eller smör
175 g socker
4 ägg
1krm salt
Citronzest från en citron
200 g mjöl
100 g maizena
2 tsk bakpulver
 (4tsk aprikosmarmelad)
Smörkrämen:

4 portioner Marsánkräm
250 g smör eller margarin
Krokant:
125 g finhackade mandlar
1 tsk smör/margarin
60 g socker
Topping:
Krokant
1 dl vispad grädde
cocktailkörsbär

Vispa margarin och socker poröst för att sedan tillsätta ett ägg i taget. Vispa smeten luftig och blanda sedan i citronzesten, salt och det blandade mjölet med bakpulvret. Grädda 50 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och skär den så att du får tre lager.

Koka upp marsánkrämen och låt den svalna. Se till att marsánkrämen och smöret har samma temperatur när det vispas ihop så att det inte skär sig!

Hacka mandlarna, smält smöret i en stekpanna och tillsätt socker. Låt sockret få lite färg innan du häller på de hackade mandlarna. Rör runt i stekpannan tills du får fin färg. Låt detta svalna innan du häller det över kransen!

Stryk på aprikosmarmelad tunt på första kaklagret och bred ut ett lagom tjockt lager av smörkrämen. Lägg på nästa kaklager och stryk ut ytterligare ett tunt lager aprikoslager och smörkräm. Lägg på toppen och stryk smörkrämen över hela kransen. Strössla över krokant och spritsa små klickar grädde som du toppar med cocktailkörsbär. 

2 kommentarer:

 1. Hej !
  Tillbaka ifrån Wien med ett leende på läpparna.
  Bodde på Josefstadter Strasse 22 och kunde inte det bättre.
  Nu på söndag,7/7 ska vi hem till svärfar och mumsa i oss en riktig sachertorte und marillenknödel.
  Mv. Hasse

  SvaraRadera
 2. Kul att Wien var lyckat!

  Oh, Marillenknödeln är ju så underbart gott! Nu blir jag avundsjuk på dig igen!

  Jag minns när mormor skickade mig och systrarna till Herr und Frau Kräuter för att plocka Marillen hos dem. Jag tyckte alltid att det kändes retligt eftersom det kändes som om man pallade. Självklart fick, och när vi kom hem blev det mumma! Njut ordentligt!

  SvaraRadera