lördag 11 september 2010

Kaiserschmarrn

Varför göra pannkakor när man kan göra Kaiserschmarrn? Jo, det är lite trixigare att göra en Kaiserschmarrn, kom jag och svärmor fram till. Ja, jag tvingade in min svärmor i mitt matlagningsprojekt. Nu är hela familjen indragen. Egentligen skulle jag bjuda mina svärföräldrar på lite god österrikisk mat, men denna rätt krävde tungan rätt i mun och ett par extrahänder. Extrahänderna satt fast på svärmor.


Vad är då en Kaiserschmarrn? Det är en efterrätt som fick sitt namn av Kaiser Frans Josef I som gillade den här efterrätten. Franzl visste verklig vad som var gott. Skillnaden mellan en pannkaka och Kaiserschmarrn är att pannkakan ska vara tunn och behöver inte innehålla socker (om man inte vill) medan Kaiserschmarren ska vara fluffig och söööt. Vi kommer snart till hur vi får efterrätten fluffig.


Själv minns jag denna smaskiga efterrätt från somrarna som man spenderade hos mormor och morfar. Mormor hade till och med en lite florsockerkvarn. Inte illa, va? Just florsockret är viktigt! Det är dessutom viktigare att det siktas vackert över Kaiserschmarrn och klumpar är ej tillåtna. Enligt mig.
Receptet som jag jobbade med var följande:


4 ägg
2 msk strösocker
2,5 dl vetemjöl
4,5 dl mjölk
salt
2-3 msk smör
1-3 msk florsocker



Skilj äggvitor och äggulor åt. Sen kan man gå två vägar: 
1. Vispa äggulor och socker poröst i en bunke och blanda mjölk mjöl och salt i en annan bunke. Blanda sedan försiktigt ner mjöl, mjölk och salt i den porösa äggsmeten. 
2. Blanda de nämnda ingredienserna i steg ett som om du tillredde en hederlig pannkaka. Det behöver väl inte var så krångligt, eller? Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör försiktigt ihop äggvitor och den andra smeten. Vi vill behålla fluffet! Smält smöret i en stekpanna och häll i smeten. Sänk värmen och låt "pannkakan" sakta stelna. När stekytan är gyllenbrun och smeten är någorlunda fast så ska du ge dig på att vända den( det gör inget om den går sönder lite eftersom man ändå river den i mindre bitar). Stek andra sidan. När din Schmarren är gyllenbrun på båda sidorna kan du dela kakan i mindre bitar och steka den ytterligare några minuter till med lite mer smör och på högre värme. Lägg upp på en tallrik och pudra med florsocker. Servera med äppelkompott eller inlagda plommon. 


Lät det meckigt? Det var lite meckigt. När jag och svärmor skulle vända på pannkakan eller omeletten visste vi inte riktigt hur vi skulle lyckas. 


Vi tog hjälp av en plåt och själpte upp pannkakan på dess baksida, men sen kom problemet att få tillbaka pannkakan i stekpannan. Jag misstänkte redan då att det borde finnas ett smidigare sätt. När jag hade surfat runt på youtube hittade jag flera instruktionsvideor. Vissa vände sin smet med en simpel stekspade. Att den ogräddade smeten rinner av och hamnar underst gör ju egentligen inte så mycket. Det är ju där den bör landa i vilket fall som helst. En annan lite rar flicka sket faktiskt i att vända pannkakan. Istället hackade hon sönder den efter att hon hade stekt första sidan. Så kan man ju också göra. Jag bifogar länken eftersom tjejen var så rar.


http://www.youtube.com/watch?v=4IeFTh7jGD4&feature=related

3 kommentarer:

  1. där ja! där kom den! Detta ska jag göra snarast!!

    SvaraRadera
  2. Danke! Surfade runt efter bra recept på Kaisersmarrn och fastnade för ditt. Det blir kvällens efterrätt. Jag tar och lägger några russin i lite rom en stund och lägger till dem när det är dags att att dela den i bitar. Mach's gut!

    SvaraRadera
  3. Russin i rom låter ju inte så dumt! Viel Glück!

    SvaraRadera