måndag 27 september 2010

Nyponte/Hagebuttetee

Tyskar och österrikare har genom tiderna varit mycket duktiga på att ta till vara på vad naturen har att ge och även att ta reda på de naturliga tingens nytta. Naturmediciner ses inte ner på. Nypon är ett fantastiskt litet bär. Nyttofaktorn är enorm! Nyponen är sprängfyllda av vitamin-C och kan dessutom hjälpa den som har problem med blåsan, till och med vid ledbesvär kan nyponen hjälpa.

Jag gav mig ut på nyponjakt med sonen. Jag minns själv att jag varit ute med mamma och pappa för att plocka nypon och jag tyckte att det var en skittrist syssla och att söndagar kunde spenderas på bättre vis. Jag tror att sonen upplevde utflykten bättre och att jag dessutom hittade de flesta av mina nypon bredvid kohagen gjorde exkursionen ännu bättre. Jag plockade nypon och sonen samspråkade med de nyfikna korna.


Tydligen ska man plocka nyponen på hösten, helst efter första frosten. Ju längre in på hösten desto sötare nypon skördar man. Tydligen. Jag vet inte om det har varit frost än. Sånt tänker jag inte på. Men nyponens djupröda färg lockade mig till att tro att det var dags för skörd. När jag stod där och plockade nyponen kom jag på att jag egentligen inte visste vad jag skulle göra med dem härnäst. Tanken var att nyponen skulle omvandlas till te, men hur man rent praktiskt skulle gå till väga hade jag ingen aning om. Därför ringde jag mamma. Svaret blev att nyponen skulle delas och urkärnas för att sedan torkas. Det borde väl inte vara så svårt?
Halvvägs in i urkärningsprocessen insåg jag att det var hundrafemtio gånger lättare att kärna ur körsbär och att mina få nypon skulle ta mig en evighet att rensa. Tanken på att köpa nyponte slog mig. Tack och lov har Internet uppfunnits. Efter en stunds surfande kom jag fram till att även kärnorna var ganska nyttiga (även för chinchillor). Därför delade jag dem helt enkelt.

Just nu spenderar nyponen en stund i ugnen. Tydligen ska de torkas i ugnen i 35°. De ska visst ta lång tid. När nyponen har torkats ska de även ligga torrt och svalt i två dagar innan man lägger dem i en burk för förvaring. När andan faller på kan du klämma ner lite te i en teklämma och ösa på med varmt vatten. Teet är både sött och syrligt... och mycket nyttigt!

Jag får återkomma med en rapport om hur mitt nyponte med kärnor smakade.

2 kommentarer:

  1. Skälet till att man skall plocka de flesta lite syrligare bären (havtorn, rönnbär, nypon, slånbär m.fl.) efter första frosten är att kylan bryter ner en del av stärkelsen till glukos. Detta är samma skäl att man skall plocka upp all potatis ur jorden innan den fryser. (Lägg en potatis i frysen och försök sedan att laga något smarrigt av dem...)

    Om man inte orkar vänta till första frosten, eller är osäker om frosten har gjort sitt jobb så kan man enkelt begagna sig av sin frys för att skapa samma stärkelsenedbrytning.

    Stärkelse över huvud taget har den fantastiska förmågan att brytas ner till glukos vad man än gör med den... typ. Värme, kyla, amylas.

    Och har man glukos så är det bara att tillsätta jäst, och vips har man alkohol. =)

    Aber natürlich.

    SvaraRadera
  2. Kors i taket, Whiskymannen! Det hade jag inte en aning om! Internet har verkligen hjälpt mig till ett klokare liv.

    Danke, mein Freund!

    SvaraRadera