söndag 16 december 2012

Frittatensuppe


Snön hänger fortfarande i trots att termometern visar på plusgrader. För att kunna ta till vara på den vita säsongen vill jag inte gärna stå allt för länge vid spisen och då kommer Frittatensuppe väl till hands. Denna väldigt udda men goooooda soppa är en wienerspecialitet som ger dig en chans att ta till vara på matresterna och tar så lite tid att du hinner med tre snöbollskrig, en 5-kilometer lång längdskidsrunda, fem omgångar Wordfeud plus en massa godisätande på en enda dag! Därför slår jag ett slag för Frittatensuppe.

Morfar lagade ofta denna soppa, på begäran, när vi hälsade på om somrarna. Allt som behövs är ett par kalla pannkakor, varm buljong och gräslök. Morfar gjorde självklart egen buljong men jag har varit alldeles för lat, så vanlig buljongtärning har fått stå för soppbasen. Sen är det bara att rulla ihop pannkakorna till en rulle och skära dem till tunna band. Det är då pannkakorna magiskt går från pannkaka till Frittaten. Lägg dina Frittaten i den varma buljongen, toppa med finskuren gräslök och servera!

Soppan passar perfekt för kalla dagar och vilken unge vill inte äta pannkakssoppa?! Min äldsta son älskar denna soppa.

onsdag 12 december 2012

Weihnachtsbastel


När vi var små var julen alltid förknippat med julpyssel, Weihnachtsbastel. Mamma hade samlat på sig tändsticksaskar under året och skapade små filtklädda hus och paket som fick pryda granen. Efter lite inspiration från 101 idéer fick tändsticksaskarna återigen spela huvudrollen i julpysslet. Det fick bli en liten kalender.

Med 24 askar hoplimmade tre och tre satte jag sedan ihop dem till en kvadrat. Tack vare limpistolen gick det smidigare än jag hade trott.

För att få små handtag på lådorna gjorde jag ett jack mitt på lådan och trädde igenom ett kort band. På baksidan satte jag en klutt med limpistolen och tryckte fast med en liten papperslapp. På så vis blir det lätt att öppna lådan.

Sedan var det dags att klä kalendern. Det fick bli ett lappmönster med många olika julinspirerade mönster. Så här blev det!



När kalendern stod klar upptäckte maken och jag att lådorna var alldeles för små för att få in saker till två små pojkar och jag var inte sugen på att göra en till. Därför fick det bli en aktivitetskalender. Ganska smidigt med tanke på att man kan skriva lappen kvällen innan. Hittills har det blivit lappar i stil med: idag bakar vi pepparkaka! Undrar om sönerna skulle uppskatta en lapp där det står att storstädning på schemat? Yngste sonen som är kär i dammsugaren har nog inget emot ett sådant förslag...

söndag 9 december 2012

Leise rieselt der Schnee

Ute faller snön oavbrutet och det gör mig bara mer taggad för julen. Jag inser att det fortfarande är miljoner grejer som måste göras, men att få ge sig hän åt julen gör att man för en stund kan skingra tankarna.

Än så länge har jag inte bakat något österrikiskt, men jag letar febrilt efter ett recept på mjuk pepparkaka i mormors receptbank. Mamma minns att mormor alltid gjorde den till jul. Jag har inte hittat receptet än, så vi får se om det blir någon mjuk pepparkaka i år.

Tills dess bjuder jag på Saffransbiskotti och Snickers. Perfekt Mitbringsel!


Saffransbiskotti:

80 g malda mandlar
40 g grovhackade mandlar
2 dl socker
1 g saffran
1 tsk salt
2 ägg
4-5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Blanda mandel, socker, stött saffran, salt och ägg. Rör samman och blanda i mjölet (med iblandat bakpulver) undan för undan. Jobba till en smidig deg och rulla ut till tre långa korvar. Lägg på smord plåt och pensla med äggvita. Grädda ca 20 minuter i 180 grader. Sänk ugnen till 100 grader. Ta ut och skär dem till små skorpor och ställ in i ugnen igen. Låt dem torka till i ca 40 minuter.

Klart!




Snickers
 
350 g jordnötssmör
2 dl sirap
9 dl corn flakes
200 g mörk choklad

Smula sönder corn flakes i en bunke. Värm upp jordnötssmör och sirap, det ska ej koka. Blanda ner smeten i de krossade corn flakes och rör samman. Bred ut på en bakplåt med bakplåtspapper. Smält chokladen över vattenbad och bred ut över corn flakes-blandningen. Ställ kallt. Skär den kalla "rutan" i mindre bitar. 

 Klart! Nu kan du gå iväg på glöggfest och ha med dig hemmagjorda gåvor som dessutom går att äta!