lördag 4 augusti 2012

Kampen om mitt lapptäcke


Ja, mitt lapptäcksprojekt har nu pågått väldigt länge, med betoning på länge. Just i detta nu hänger projektet på en skör tråd.

När kära mor och far kom från sin resa till Österrike hade de med sig alla mina älsklingssaker i matväg. Mannerschnitten, mohn, dreh-und-trink och Almdudler var nu under mitt tak, redo att bli slukade. Dessa godsaker ställde jag undan för att spara till ett speciellt tillfälle, vilket jag senare fick ångra. Min älskade Almdudler (fantastiskt god läsk) började spontanläcka på mitt halvfärdiga lapptäcke. Eftersom jag inte märkte något fick lapptäcket i ensamhet gotta till sig och mögla. När maken hittade orsaken till varför det luktade konstigt på kontoret brast mitt hjärta! Mitt lapptäcke med tyget från mormor och mamma var förstört och dessutom hade jag inte hunnit smaka Almdudlern.

Efter samtal med tre olika kemtvättare började jag hoppas på att kunna rädda mitt lapptäcke. Jag fick rådet att tvätta tyget i 40 grader, så jag tvättade det tillsammans med Vanish i 90 grader. Bättre att vara på den säkra sidan tänkte jag. Det hjälpte inte. Fläckarna hade krampaktigt hängt i. Jag googlade självklart felet och läste att vitvinsvinäger eller citronsyra kunde hjälpa till att få bort mögelfläckar. Därför valde jag att kombinera de båda för att vara på säkra sidan... och för att vara riktigt säker fick tyget ligga i min häxblandning över natt varpå jag tvättade det i 90 grader (även denna gång med Vanish). Det hjälpte inte.


Nu sitter jag och sprätter bort de skadade rutorna.

3 kommentarer:

  1. Hej,
    så tråkigt, både med lapptäcket och Almdudlern. Vet av egen erfarenhet att mögel och tyg inte är någon bra kombination men jag har inget bättre tips till Dig än det Du redan försökt.

    Kartoffelsalat är super gott, både sommar som vinter men jag har alltid skalat potatisen innan jag kokt den, nästa gång försöker jag med Ditt tips i stället. Tomatsallad har jag också lärt mig äta i Österrike. Skivade tomater, hackad lök, äppelcidervinäger, vatten, salt och peppar. Ätas direkt. Härligt somrigt. Ett annat sommarrecept (hoppas jag inte gett Dig det tidigare) är vaniljglass, pumpafrön (de gröna) och pumpafröolja från Kärnten. Supergott trots att det inte låter så.

    Nu är det snart min tur om några veckor att börja nerräkningen till nästa österrikeresa. Börjar få abstinensbesvär nu, det är ju ett helt år sedan jag var där senast,så lång tid brukar det inte gå mellan varven annars. Längtar!

    Jag ser fram emot att höra mer från Dig när Du har tid och lust, sköt om Dig
    Mimmie

    SvaraRadera
  2. Jag blir alltid lika glad när jag ser att du varit här inne hos mig! Blir ordentligt avundsjuk på att du snart ska till Österrike, men hoppas ju självklart att du får en mysig semester. Vi har börjat att spara till en resa nästa sommar. Jag följer din resa på din blogg! Skriv en massa!

    Inte hade jag en aning om att man kan använda Kürbiskernöl till glass. Det kändes väldigt otippat, men väcker onekligen nyfikenheten hos mig. Ska kolla om mamma köpte hem det och testa!

    Tack för tipsen! Kramar!

    SvaraRadera
  3. Tycker faktiskt litet synd om Dig som inte kan åka, jag vet ju hur mycket jag alltid längtar till Österrike. Skall försöka lägga ut många bilder, även om det kanske inte bir så mycket text, på bloggen men det blir först i september.

    Jag kan bara säga att när jag första gången såg deserten Vanilieneis mit Kürbis und Kürbiskernöl på en meny var jag väldigt tveksam men jag måste ju testa allt som är österrikiskt, speciellt tårtor och efterrätter, så jag chansade. Sedan dess blir det mycket glass och pumpafröolja var sommar det vill jag lova. Hoppas Dina föräldrar har litet kvar till Dig. Ringla över oljan och prova Dig fram hur mycket Du tycker är lagom, godast tycker jag det är med fröna också, det blir litet mer tuggmotstånd på det sättet.

    Kram
    Mimmie

    SvaraRadera