onsdag 5 januari 2011

Sandras knäcke och lite soppa

Knäcke och soppa låter ganska trist och framför allt inte särskilt österrikiskt. Nä. Ibland måste man tillåta sig själv några utsvävningar. Detta är en av de gångerna och anledningen är så enkel: det är så fantastiskt gott! Dessutom kan du lätt leka Ernst och ha med dig en hemgjord present när du är bortbjuden på middag. Min svärmor fick lite knäckebröd på nyårsafton.

Min syster hade med sig detta fantastiskt goda knäckebröd till jul som fungerade väldigt bra med ostbrickan och dessutom var det hembakat. Jag var bara tvungen att testa det! Nu är jag lätt beroende av detta knäckebröd.

Recept på Sandras knäckebröd

2 dl majsstärkelse 
1/2 dl linfön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 krm salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
flingsalt


Blanda de torra ingredienserna och blanda därefter i oljan. När vattnet kokat upp häller du den i resten av smeten och rör runt ordentligt. Smeten kommer att vara ganska lös, så oroa dig inte - det ska vara så. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper på och tryck ut den så den täcker hela plåten. Det är bra att få den så tunn som möjligt. Skär  i valfri storlek och form. Strössla över flingsalt och grädda i mitten på 150° i ca 65 minuter. Det är bättre om knäckebrödet får stanna inne lite längre. Tar du ut knäcket för tidigt blir det segt. Det beror helt och hållet på hur tunnt ditt knäcke är.


Så här dags efter jul och nyår kan det vara gott med lite enklare mat och till mitt knäckebröd käkade vi en fantastiskt god och enkel soppa som jag varmt rekommenderar! Jordärtskockor är inte alls dumma och passar utmärkt i soppa.

Recept på jordärtskocksoppa

ca 500 g skalade och tärnade jordärtskockor
ca 100 g skalade och tärnade potatisar
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 dl vitt vin
5 dl vatten
1 buljongtärning (kyckling)
1 dl grädde
salt och peppar


Skala och tärna jordärtskockorna och potatisen. Fräs den hackade löken mjuk i en tjockbottnad gryta och lägg i jordärtskockor och potatis. Fräs lite till och häll över vinet. Låt puttra under lock ett par minuter. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt koka tills potatisen och jordärtskockorna är mjuka. Mixa med mixerstav så soppan blir riktigt slät och red med grädden. Smaka av med salt och peppar. 

1 kommentar: