söndag 5 december 2010

Schweinsbraten

Slow food is da shit!

Det doftar ljuvligt från ugnen. Där inne bubblar fläskkotletten ikapp med lök, vitlök och kummin för att slås ihop till en enkel och smidig söndagsrätt. Slow food behöver inte vara krångligt! Schweinsbraten är allt annat än knepig och gör att söndagen kan läggas på trevligare saker än att röra om i grytor eller wookar. Själv bloggar jag!

Recept:

ca 1 kg fläsk (jag tog hel fläskkotlett då det blir lite saftigare, men du kan lika gärna ta skinkstek)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 tsk kummin
lite vatten
salt och peppar


Salta och peppra kotletten och lägg den i en ugnsäker form. Skiva löken och vitlöken och lägg kring kotletten. Häll på lite vatten och strössla över kumminfröna. Ställ in i ugnen på 170° och låt sakta stekas tills köttet uppnår 75 °.


Schweinsbraten smakar absolut bäst med Semmelknödel, men denna gång käkar vi rotfrukt i ugn till köttet. Gott som fasen och lite nyttigare.

Det är redan andra advent och i morgon är det Nikolaus! Då firar vi österrikare med att ge varandra små presenter (traditionellt ska det vara nyttosaker) och lite choklad.

2 kommentarer:

  1. Servus Herdschlampe!

    Hittade just din blogg när jag sökte på "Schweinsbraten" och blev alldeles glad och varm - fortsätt att blogga och sprida det Österrikiska köksarvet så man slipper plocka fram Plachutta varje gång det ska lagas något gott!

    Hälsningar

    Mattias M (pappa Österrikare, uppvuxen i Sverige).

    SvaraRadera
  2. Servus Mattias!

    Kul att höra att du gillar bloggen. Måste erkänna att jag inte var bekant med denna Plachutta, men ska nog titta närmare på denne kock! Tack för tipset!

    Meddela gärna om det finns någon rätt som du tycker att man inte får missa!

    SvaraRadera