onsdag 1 juli 2015

Det steierska guldet


Från vackra Steiermark i Österrike kommer Kürbiskernöl, en smakrik olja som framställs genom pressning av speciella pumpakärnor. Steirarna har under årens lopp förädlat pumporna så de fått fram en pumpa med mjuka kärnor. Dessa förvandlas till en alldeles egen olja som har en alldeles egen smak, grön-brun färg och en mängd användningsområden.

Som liten rynkade jag näsan när mamma blandade ihop salladen med kürbiskernöl och äppelcidervinäger. I dag roffar jag åt mig så mycket jag bara kan om den är blandad med denna fantastiska salladsdressing. Inte nog med att salladen smakar gudomligt, den blir vackrare dessutom! Kürbiskernöl finna att köpa på nätet, men fraktkostnaden tar udden av nöjet. Åker du till Österrike, så får du inte missa att köpa med dig en flaska!

När jag köpte min kürbiskernöl fick jag med mig ett yttepyttelitet häfte med recept. För mig var användningsområdet begränsat till sallader. Tydligen passar kürbiskernöl fint ihop med efterrätter, något som verkligen förvånade mig. Glass med kürbiskernöl måste ju självklart testas, men denna gång lagade jag Steirischer Risotto

Ingredienser:

40 g smör
1 lök
350 g risottoris
2 dl vitt matlagningsvin
ca 7 dl grönsaksbuljong
1 dl parmesanost
1 msk kürbiskernöl
salt och peppar
basilika

Gör så här:
Koka upp buljongen i en mindre kastrull. Smält smör i en större kastrull och låt den finhackade löken puttra i smöret. Tillsätt risottoriset när löken är mjuk och stek på snabbt. Häll i vinet och låt det puttra. När vätskan har minskat en aning och kokat ihop med riset så häller du undan för undan buljong över riset. Kom ihåg att röra ofta, så det inte bränner fast. När riset har kvar lite av kärnan blandar du ner den rivna parmesanen, häller på kürbisoljan och blandar ner den finhackade basilikan. Kürbisoljan förhöjer smaken och ger risotton en vacker grön färg! Servera som den är eller lägg till valfritt tillbehör.

Smaklig måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar