måndag 31 oktober 2011

Hasselnötsmakroner med kaffesmak

Ja, här på bloggen händer det inte så mycket. Familjen har fått tillskott och tiden har förflutit på förvånansvärt fort utan att jag huvudsakligen sysselsatt mig i köket. Däremot har jag hunnit baka lite vilket är en absolut nödvändighet när så många trevliga människor knackar på!

Jag hittade ett recept på kakor som såg väldigt avancerade ut, men som inte var allt för knepiga att göra. Jag gillar sånt. Då kan man få känna sig riktigt duktig, så kör igång och gör hasselnötsmakroner. De har ingen som helst anknytning till Österrike, ifall någon undrar.

Gör så här:

3 äggvitor
200 g malna hasselnötter
5 dl florsocker


1 dl starkt kaffe
1 msk vetemjöl
1 äggula
125 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vanilj


Vispa äggvitan till hårt skum, blanda florsocker och de malda hasselnötterna. Rör ner detta i äggvitan. Spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper i samma storlek som femkronor och grädda dem i 15 minuter i 150°.


Blanda äggula, kaffe och vetemjöl i en kastrull och sjud detta under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna. Blanda smöret och sockret under tiden och blanda ner kaffekrämen när den svalnat. 
Bred sedan ut krämen mellan två avsvalnade hasselnötskakor. 

Smaska på!