lördag 22 juni 2013

Frankfurter kranz till far

Mitt i sommaren fyller far och då är det klart att det ska firas med buller och brak. Vi passade på att fira honom nu vid midsommar. Förr om åren blev midsommar en svensk ö i den österrikiska sommaren. Vi firade svensk midsommar med vännerna nere i Österrike. Nu fick det bli en österrikisk ö i den svenska sommaren. Jag frågade mamma vad pappa gillade i tårtväg när vi bodde i Österrike. Mamma gav mig en österrikisk bakbok och lotsade mig till Frankfurter Kranz. Ja, kakan är inte österrikisk, men minnena är.

Ska man baka Frankfurter Kranz gäller det att ha ordentligt med tid. Det är inte svårt att göra kakan men det är många moment. Sen gäller det att läsa receptet noggrant. Utan att fundera på vad Stärkemehl är för nåt bytte jag ut det mot vanligt mjöl. Ingen bra idé. Min kaka blev snygg, men torr. Stärkemehl är maizena, så se till att använda det!

Så här ska man göra:
Kakan:
150 g margarin eller smör
175 g socker
4 ägg
1krm salt
Citronzest från en citron
200 g mjöl
100 g maizena
2 tsk bakpulver
 (4tsk aprikosmarmelad)
Smörkrämen:

4 portioner Marsánkräm
250 g smör eller margarin
Krokant:
125 g finhackade mandlar
1 tsk smör/margarin
60 g socker
Topping:
Krokant
1 dl vispad grädde
cocktailkörsbär

Vispa margarin och socker poröst för att sedan tillsätta ett ägg i taget. Vispa smeten luftig och blanda sedan i citronzesten, salt och det blandade mjölet med bakpulvret. Grädda 50 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och skär den så att du får tre lager.

Koka upp marsánkrämen och låt den svalna. Se till att marsánkrämen och smöret har samma temperatur när det vispas ihop så att det inte skär sig!

Hacka mandlarna, smält smöret i en stekpanna och tillsätt socker. Låt sockret få lite färg innan du häller på de hackade mandlarna. Rör runt i stekpannan tills du får fin färg. Låt detta svalna innan du häller det över kransen!

Stryk på aprikosmarmelad tunt på första kaklagret och bred ut ett lagom tjockt lager av smörkrämen. Lägg på nästa kaklager och stryk ut ytterligare ett tunt lager aprikoslager och smörkräm. Lägg på toppen och stryk smörkrämen över hela kransen. Strössla över krokant och spritsa små klickar grädde som du toppar med cocktailkörsbär. 

måndag 10 juni 2013

Malakofftårta

För dem som läst tidigare inlägg så har ni kanske stött på min tiramisú och då fick jag tipset av min kära bloggvän, Mimmie att testa Malakofftårta. Ja, den bakelsen har ju en given plats på den österrikiska konditorihyllan.

Till min stora glädje hade mor och far direktimporterade Biskotten från Österrike. Dessa la jag
vantarna på och då romen är från Österrike så känns det som om det inte kan annat än platsa på den här bloggen.

Malakofftårta ser väldigt avancerad ut och ger vilken meny som helst stjärnstatus när man serverar denna tårta som efterrätt. Mor var mycket nöjd när jag erbjöd mig att göra Malakofftårta vid en av våra familjesammankomster. Jag hade just köpt spritsermunstycken så nu fick jag tillfälle att öva i att spritsa grädde. Mycket grädde blev det. Kanske mer än vad sig bör men man bör inte heller hindras när entusiasmen flödar! Testa du och snåla inte med grädden!

Gör så här:

180 g smör eller margarin
200 g florsocker
4 äggulor
180 g skållade och malda mandlar
1,5 dl grädde
ca 50 Biskotten
mjölk och rom 

Garnering (fast jag tog mig lite friheter och gjorde på mitt vis. Bara en massa grädde och marsipandekorationer)
2,5 dl grädde
mandelspån 
cocktailkörsbär

Vispa det rumstempererade smöret med sockret. Tillsätt äggulor undan för undan. Rör ner mandlar och grädde. Doppa sedan dina Biskotten i mjölk- och romblandningen (cirka 2 msk mjölk och en
generös skvätt rom) och lägg dem i botten på en form med löstagbar botten. Smeta på ett lager av mandelkrämen och lägg ett nytt lager med kex och på med ytterligare ett krämlager. 

Vispa grädde och garnera! Vissa pryder kanterna med biskotten, vilket ser fantastiskt snyggt ut, men jag tyckte att det var alldeles för knepigt.

På youtube kan man hitta instruktionsvideor. En fantastisk tillgång som inte bör underskattas.


tisdag 4 juni 2013

Hostmedicin på österrikiskt vis



Ja, granskotten var ju plockade och blötlagda (tänkte göra mig av med de små baggarna), så det var inget annat att göra än att köra igång med hostmedicinen. När mamma är bortrest och man inte kan rådfråga husmodern får man ta saken i egna händer och börja surfa. Vad gjorde man innan internet? Den frågan fick jag av en rar elev när vi hade djupa mediediskussioner. Hon frågade mycket försynt hur man närmade sig det andra könet innan internet och facebook. Denna fråga hade man inte kunnat besvara med en enkel mening, men jag sa att det faktiskt gick och nog hade det väl gått att göra hostmedicin utan internet. MEN när vi ändå har internet att tillgå så skulle det ju vara dumt att inte utnyttja det! Tack internet för att du leder mig till ORF (Österreichischer Rundfunk) och experten Prof. Hademar Bankhofer. Min hostmedicin följer hans instruktioner. Är du tyskspråkig kan du läsa mer om Bankhofer här:

ORFs information om hostmedicin


För att göra hostmedicinen behöver du endast 500 g granskott, 1 kg rörsocker och en eller flera rymliga glasburkar. Börja med ett lager skott och häll över ett lager socker. Skottlagret dubbelt så tjockt som sockerlagret. Fortsätt att varva granskott och socker tills burken är full. Se till att avsluta med ett lager socker. Förslut burken och ställ den i ett soligt fönster. Enligt Bankhofer ska det stå två veckor, men på andra sidor står det att de har låtit burken stå längre än så.

Man hade nog kunnat trycka till skotten och sockret mer för att få ner mer i burken. Redan dagen efter hade sockret smält en hel del och innehållet hade sjunkit ner betydligt. Nu är det bara att vänta med spänning på resultatet! Min hostmedicin får stå i det inglasade uterummet där det är riktigt varmt och gott. Goda förutsättningar, med andra ord.



söndag 2 juni 2013

Maiwipferl

När regnet i eftermiddags hade lagt sig tog jag och äldste sonen på oss regnkläderna och plockade granskott. I Österrike kallar man dem för Maiwipferl (majskott) just för att granskotten skjuter loss i maj. Dessa små skott är i Österrike vida kända för deras hälsosamma effekter. Mot förkylning och hosta är detta bästa medicinen! Mamma sa alltid att de innehåller vansinnigt mycket C-vitamin och tydligen har skotten även antiseptiska egenskaper.

Jag minns hur jag som liten gick ut i skogen med mamma och pappa för att plocka granskott. Dessa skulle sen blandas med socker i en glasburk och gotta till sig i solen. På så vis utvinner man sirap som sedan används när man känner att förkylningen är på g eller när hostan driver en till vansinne.

Nu måste jag bara inhandla råsocker. Med vitt socker missar man enligt experter en massa nyttiga mineraler. Jag återkommer mer exakta mått och bilder! Så om du vill testa så känn dig inte hindrad av att det nu är juni. Skotten är fortfarande fina och spröda. Tänk bara på att inte plocka allt från samma gran utan sprid din plockning på fler träd då du minimiserar skadan på trädet!