måndag 13 maj 2013

Nationella prov i tyska med vallmokaka

Ja, ibland får man skämma bort sina elever! När alla var så duktiga på läxförhöret i tyska där jag kollade om de hade koll på ackusativobjekt och dativobjekt passade jag på att baka vallmokaka med lite philadelphiatopping. De blir nog glada när de får mumsa på kaka under tiden som de skriver nationellt prov. Jag önskar dem lycka till!

För er som tycker att det ser smaskigt ut, så hittar ni mitt recept under Mohnkuchen, Sötsaker.

fredag 3 maj 2013

Jause

Svenskans fika går inte riktigt att översätta eftersom det är ett unikt fenomen knutet till en lång rad av traditioner. Österrikiskan har däremot ordet Jause, som i likhet med fika kan göras om till ett verb. Jausen gör man mellan målen, med andra ord mellis. Däremot har jag aldrig hört mellis användas som ett verb så som man gör med fika och Jause. När man är ute och vandrar i bergen kan man även stöta på Jausenhütten där man serverar bröd och kallskuret. Ordet Jause kommer faktiskt från slovakiska, vilket inte är så konstigt då östra Österrike är en smältdegel för många kulturer. För mig är ordet förknippat med gamla dagisminnen och även besvikelsen att det faktiskt var just Jause istället för fika. Hellre bulle än fralla...

Mitt Aufstrich (en röra till mackan) passar perfekt till deine Jause. Alldeles lagom på en skiva surdegsbröd eller någon annan form av bröd. Själv hade jag en torftig riskaka som underlag, men den blev ju ack så mycket godare med mitt kesoaufstrich. Testa och ät mellis på österrikiskt vis, eller som vi hade sagt på österrikiska: jetzt jausen wir!

Så här gör du pålägget:

2 hårdkokta ägg
250 g Keso
2 tsk senap
1 tomat
1/2 msk hackad persilja
1/2 msk hackad basilika
Salt och peppar

Hacka ägget och blanda samman med keso och senap. Kärna ur tomaterna för att slippa ett slabbigt pålägg och skär tomaterna i små, små tärningar och blanda det med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Egentligen är det tänkt att man ska ta kvarg istället för Keso. Själv tycker jag att det funkar väldigt bra med Keso, men nu finns det kvarg i butikerna. Välj själv!