söndag 3 mars 2013

Två varianter av Tiramisú


Ibland måste man frångå det hälsosamma levernet för att landa på en hälsosam inställning till nyttigheter. Med andra ord måste man få svulla. Då finns det två olika sätt att svulla. Ena där man löper hela linan ut och andra där man lite halvhjärtat försöker förbli nyttig. Jag testade båda. En traditionell Tiramisú och en nyttig (inte vid samma tillfälle; det hade ju bara varit knasigt).

Vid makens födelsedagskalas gav jag mig på att göra Tiramisú. För mig är Tiramisú förknippat med min österrikiska vän, Maria. Hennes Tiramisú är inte bara ögonfröjd utan smakar även gudomligt gott. Redan här förstod jag att det skulle bli svårslaget. Egentligen är efterrätten inte så svår att göra, men det är vissa kritiska moment (förstod jag i efterhand)

Min man undrade om det verkligen var en österrikisk efterrätt när han såg att jag bloggade. Nej, den är inte österrikisk utan italiensk. Det som binder Tiramisún till Österrike är en av ingredienserna plus att Maria ofta bjöd på detta lilla under. Det som är grunden för Tiramisún är Lady Fingers och Mascarpone. För femton år sedan hade det varit svårt att hitta ingredienserna, men nu har även de stora matvarukedjorna förstått att folk vill köpa Lady Fingers, som vi i Österrike kallar Biskotten. Som liten var biskotten mina favoritkex, så när jag öppnad kexförpackningen kastades jag 27 år bakåt i tiden.

För att göra den härligt syndiga Tiramisún gör du så här:

1 dl starkt kaffe
2 msk amaretto
500 g mascarpone
4 msk socker
3 dl vispgrädde
24 kex (Lady Fingers/Biskotten)
kakao till dekoration


Vispa ihop ägg, mascarpone och socker så smeten blir smidig. Vispa grädden hårt och rör sedan ihop den med mascarponesmeten. Blanda det svalna kaffet med likören i en djup och bred tallrik. Doppa ena långsidan av kexet i kaffeblandningen och lägg i en djup, fyrkantig form. Lägg 12 doppade kex i formen och bred ut hälften av mascarponesmeten över kexen. Lägg ett nytt lager med kaffedoppade kex på smeten och bred ett nytt lager mascarponesmet. Ställ nu formen kallt i minst 1,5 timme. Skär mindre fyrkanter vid servering och pudra kakao över din skapelse!

I receptet jag använde mig av fick man rådet att mycket försiktigt droppa kaffeblandningen över kexen, vilket jag självklart gjorde. Detta resulterade i en alldeles för klen kaffe/amarettosmak. Marias biskotten var mörkbruna av kaffet medan mina stirrade fesljusa på mig. Min mamma tittade på min Tiramisú och frågade skeptiskt om jag hade missat kaffet. Detta vill man inte få slängt i ansiktet!

Sen finns det andra former av Tiramisú. Nyttiga former. Inte alls lika goda, men ett fullgott substitut om nu prompt måste vara nyttig.

Så här gör du den nyttiga Tiramisún:

5 portioner
1 dl kaffe
2 msk amaretto
250 g Kesella vanilj
1 dl mellangrädde
5 kex (Lady Fingers/Biskotten)
kakao till dekoration

Dela kexen och doppa dem i kaffeblandningen och lägg två halvor i fem olika skålar. Vispa grädden och blanda med kesellan och klicka över kexhalvan. Ställ kallt i minst 1,5 timme. Pudra kakao över skapelsen... vilket jag själv glömde.

Helt ok, men mer syrlig i smaken. Den smakar liksom nyttig. Fördelen med denna variant är att det går väldigt fort att göra.