fredag 22 februari 2013

Fina fisken

Ibland hittar man de mest udda kombinationerna och får det att fungera. Så var det när jag stod i affären och hade planer för att göra min torsklåda. Lådan med snabbvägen genom Keldas citronsås som livar upp vilket torskblock som helst. När jag stod och rotade i hyllorna kunde jag inte hitta någon citronsås. Envist rotade jag vidare och tänkte att det var bara jag som var blind och likt bilföraren ville inte fråga efter direktioner. Jag gav upp och raffsade åt mig Keldas pastasås Tomat & crème fraiche, inte för att jag hade tänkt laga pasta, mest bara för att piffa till ett osexigt torskblock.

Så förvånad jag blev när såsen fungerade så väl med de andra råvarorna. Det blev en hit! Maken tyckte till och med att pastasåsen gjorde sig bättre med torsken än citronsåsen. Testa och njut!

Så här gjorde jag:


1 torskblock (tinade
2 morötter
2 palsternackor
4 dl Kelda Pastasås Tomat & crème fraiche
50 g riven ost
salt och peppar


Skär rotfrukterna i tunna stavar (det går att använda mandolin, men eftersom jag skadat mig tillräckligt på detta verktyg, från helvetet, använder jag kniven). Lägg torskblocket i en ugnsäker form och sprid ut rotfrukterna runtom. Salta och peppra. Häll såsen på fisken och toppa med riven ost. Godast blir det om man använder sig av lagrad ost med lite mer smak. Skjutsa in i ugnen (175°) i 20- 45 minuter beroende på hur tinad fisken är. 


torsdag 21 februari 2013

Mammas Paradeiskraut

Nu hade jag tänkt att vara lite nyttig ett tag framöver. Det kan ju gå som det går, men dagens rätt går i helt rätt tecken och ligger såå rätt i tiden. Många börjar tulla på det där nyårslöftet om att leva ett mer hälsosamt liv med lite nyttigare mat. Nyårsafton känns ju som en evighet sedan. Men passa på att testa mor Juttas Paradeiskraut (vitkålsgryta) och förvånas över hur gott det är! När man pratar om kraut i tyskan menar vi självklart vitkål, som ju är så känd när det kommer till tysk matlagning. Vem har inte hört talas om Sauerkraut? Förutom den höga C-vitaminhalten så håller du dig klimatsmart när du äter säsongsanpassade grönsaker.

Denna rätt hade jag inte ätit på 15 år innan jag gjorde den hemma i mitt eget kök. Anledning? Barn/trotsiga tonåringar tycker nog att allt som är nyttigt är likställt med äckligt. Mamma gjorde den ofta och enda sättet att locka oss till att äta var att skiva ner korv i kålgrytan. Därför tar jag med detta i receptet.

Jag ska tillägga att jag hade min kära mor som assistent i köket (eller rättare sagt: det var jag som var assistenten och mamma var kocken). Så här gjorde vi:

1 kg vitkål
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 msk kummin
2 buljongtärningar
salt och peppar
300 g Bratwurst

Skiva vitkålen tunt och lägg i en stor kastrull (när kålen blir mjuk sjunker den ihop, men det är smidigare att använda sig av en stor gryta när man ska veva runt i grytan). Blanda ihop med tomater, vatten, kummin och buljong. Rör runt och låt det puttra tills vitkålen får önskat tuggmotstånd och smaka av med salt och peppar. Skär korven i skivor och stek på. Blanda ner i grytan, eller servera vid sidan av.


När jag skulle häva ner tomaterna insåg jag att jag inte hade krossade tomater hemma. Handfallen stod jag framför skafferiskåpet och skrek ut min frustration (det hade varit en lång dag på jobbet). Men som den driftiga quinna, min mor är lugnade hon mig och började skålla tomater för att sedan hacka dem. Med andra ord kan man även använda sig av färska tomater, vilket även känns lite lyxigare. Tänk på att skålla dem först för att slippa få tomatskalet som en irriterande klökfaktor.

Servera gärna denna goda och otroligt fettsnåla maträtt med gott bröd! Det kan vara bra att veta att det rätten går att frysa ner. Receptet räcker till många, så att frysa in är ett bra alternativ om det bara är en eller två som äter av maten.

Tack kära mamma för hjälpen!