onsdag 8 augusti 2012

Kalastider

Jag nämnde tidigare att alla puréer här hemma skänker mig inspiration till vidareutveckling. Nu när kalastiden har inträtt i familjens årsschema så behövs det bakas en hel del och här har puréerna fått hjälpa till.

Cupcaketrenden har ju hängt i ett tag nu, men det tar alltid lite längre tid för mig innan jag har fattat tjusningen med vissa trender och när jag väl fattat så är fenomenet ganska blasé. Det gör mig inget! Jag har gjort cupcakes och till min smörkräm använde jag mig av mangopuré för både smaken och färgens skull. På så vis slipper man undan alla konstgjorda färger, vilket ju alltid känns bra i mammahjärtat.

Så här gjorde jag:

Muffinbasen:

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 tsk malen kardemumma
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Vispa ägg och socker så det blir fluffigt. Tillsätt det smälta smöret (som vid det här laget ska vara svalt). Tillsätt de torra ingredienserna och tillsätt mjölken i slutet. Häll upp i muffinformar. Grädda  ca 15 minuter i 175° (varmluft).

Smörkrämen:

50 g smör
1 msk mangopuré (finns att köpa på barnmatsavdelningen i mataffärerna)
1 msk florsocker

Vispa det rumstempererade med de andra ingredienserna och spritsa ut på dina avsvalnade muffins!

lördag 4 augusti 2012

Kampen om mitt lapptäcke


Ja, mitt lapptäcksprojekt har nu pågått väldigt länge, med betoning på länge. Just i detta nu hänger projektet på en skör tråd.

När kära mor och far kom från sin resa till Österrike hade de med sig alla mina älsklingssaker i matväg. Mannerschnitten, mohn, dreh-und-trink och Almdudler var nu under mitt tak, redo att bli slukade. Dessa godsaker ställde jag undan för att spara till ett speciellt tillfälle, vilket jag senare fick ångra. Min älskade Almdudler (fantastiskt god läsk) började spontanläcka på mitt halvfärdiga lapptäcke. Eftersom jag inte märkte något fick lapptäcket i ensamhet gotta till sig och mögla. När maken hittade orsaken till varför det luktade konstigt på kontoret brast mitt hjärta! Mitt lapptäcke med tyget från mormor och mamma var förstört och dessutom hade jag inte hunnit smaka Almdudlern.

Efter samtal med tre olika kemtvättare började jag hoppas på att kunna rädda mitt lapptäcke. Jag fick rådet att tvätta tyget i 40 grader, så jag tvättade det tillsammans med Vanish i 90 grader. Bättre att vara på den säkra sidan tänkte jag. Det hjälpte inte. Fläckarna hade krampaktigt hängt i. Jag googlade självklart felet och läste att vitvinsvinäger eller citronsyra kunde hjälpa till att få bort mögelfläckar. Därför valde jag att kombinera de båda för att vara på säkra sidan... och för att vara riktigt säker fick tyget ligga i min häxblandning över natt varpå jag tvättade det i 90 grader (även denna gång med Vanish). Det hjälpte inte.


Nu sitter jag och sprätter bort de skadade rutorna.