torsdag 12 april 2012

Inspiration från oväntat håll


Min matlagning består, för tillfället, till största delen av puréer av olika slag i hopp om att få yngsta sonen att äta fast föda. Det retliga är att de i slutändan bara hamnar i soporna. Min yngste son är tydligen extremt kräsen med vad som får komma ner i hans mage. Då röner jag större framgång med mina österrikiska rätter (hos en vuxen publik).

Allt detta tragglande känns väldigt frustrerande, men mitt i allt gnäll hittar jag oväntad inspiration. Den lilla burken med katrinplommonpuré (inhandlad i matvaruaffären) smakade ju precis lika "vuxet" som Powidl, med andra ord beskt. Jag är ju inget större fan av Powidl som är en plommonmarmelad, men då den är fyllningen i min favoritknödl, så får jag användning av denna puré!

Vänta! Inom kort kommer receptet på Germknödl! Ska bara få sonen att äta min mat...

tisdag 10 april 2012

Körsbärskompott a la Ernst

Att vin och kanel fungerar fint tillsammans vet alla glöggälskare och detta har även familjens vän, Marianne (som vi även har broccolisoppan att tacka) bevisat för mig då jag fick vinlikör som skulle hällas över glass och grädde för att sedan toppas med malen kanel. Ja, om vin och kanel funkar fint tillsammans så kan det inte bli dåligt om man kombinerar det med körsbär! När jag såg Ernst Kirchsteigers recept på körsbärskompott tänkte jag direkt på Mariannes efterrätt och blev sugen på att testa denna kompott. Jag har ju så många gånger tänkt att göra kompott eftersom det väcker minnen från min barndom hos mormor och morfar. Då Ernst och mina släktingar bor så nära varandra i Österrike, så känner jag mig besläktad med honom, så jag tycker att hans kompott passar in här. Jag har ändrat lite i receptet, så om du vill köra Ernst hardcore, så kan du se hans recept här .

Gör så här om du vill smaka denna goda kompott:


1 l körsbär (går bra med frysta)
1 dl socker
3 dl rött vin
1 kanelstång
finrivet skal från en apelsin
maizena


Lägg bären i en kastrull och häll på vin, socker, kanel och apelsinskal. Koka upp och låt sjuda några minuter. Red med maizena. Låt svalna och servera med glass och vispad grädde. 

Denna dessert är så enormt smidig att göra och är klar på ett nafs! Mums!

Mitbringsel

Nu har det blivit dags för tysk artighetsterminologi! I många kulturer bör man som gäst ta med sig en liten gåva när man går bort till någon. Även denna tradition existerar i den germanska sfären och här kallar man en sådan gåva för Mitbringsel och betyder  ta-med-grej (typ).

Min lilla Mitbringsel är påskinspirerad, men plocka bort fjädrar och byt ut dem till något annat så har ni en trevlig liten gåva som man kan göra själv trots att man har tummen mitt i handen (jag äger en sådan hand). Allt du behöver är björkris, ståltråd, dekorband och valfri dekoration. Sålla bland allt björkris och leta rätt på de längsta och tunnaste grenarna för att lätt kunna böja dem till ett hjärta. Bunta ihop riset till två buntar, böj samman vardera bunt och bind ändarna med ståltråd. Sätt ihop bågarna så att de formar ett hjärta och dekorera efter eget tycke! Många gånger har man fått krukor med tillhörande dekorationer och då blommorna dör (vilket de av någon anledning gör hos mig) saknar dekorationsdetaljerna ett hem. Plocka fram dem nu!!

Min lilla Mitbringsel fick ett hem hos min rara vän som precis flyttat till hus! Om hon är sugen, så kan hon enkelt ta bort påskdekorationen och sätta dit något annat som passar årstiden bättre.