tisdag 2 augusti 2011

Systers Erdbeerenknödl!

Tänk så underbart det är när man blir överraskad av sin kära syster med en mumsig, österrikisk efterrätt. Så var fallet när jag och sonen fick besök av syster och hennes lilla dotter. Jag kunde lugnt luta mig tillbaka när syrran fixade det sista innan jag kunde avnjuta denna klassiska efterrätt från hemlandet. Min syster jobbade med något som man i Österrike kallar för Brandteig, vilket innebär att degen förbereds genom att kokas upp. Så här beskriver syster yster arbetsgången:

Detta behövs:
7,5 dl mjöl
5 dl mjölk
150 gr smör
1 dl socker
10 äggulor(mamma brukar skälla på mig för att jag inte spar vitorna till att göra maränger så det är bäst att jag tipsar dig om att om du spar äggvitorna så kan du göra maränger;)


Gör så här:
Koka upp mjölken, smöret och sockret. Rör sedan ner mjölet under kokning. Därefter låter du gägget svalna innan du rör ner en äggula i taget.Nu ska du rosta skorpströ i en stekpanna så de blir bruna o fina. Koka upp rikligt med vatten. När du nu ska börja forma de här små klumparna är det viktigt att du blöter händerna annars fastna smeten i hela näven. Ta en handfull med deg och ...tryck ner en frusen jordgubbe, forma till en boll och låt dem sjuda i vattnet till dess att de börjar flyta+ lite till. Fiska upp dem en i taget och rulla dem i skorpströt. FÄRDIG! Servera med florsocker på!





Aprikoser ska det va om man gör dem på riktigt. Jordgubbar är dock mycket godare om du frågar mig.


Ja, precis som syster skrev så är det mest traditionellt att använda aprikoser. För österrikare så är denna efterrätt mest känd som Marillenknödln. Själv väntar jag på att mina plommon ska mogna. Då ska jag själv göra denna efterrätt för första gången. Inlägg kommer senare!