tisdag 21 december 2010

Ernst och jag!

Ja, men den däringa Ernst är ju inte alls tokig! Tänk att jag har en så okänd connection med denne kände tv-profil. Detta upptäckte jag när jag avnjöt Jul med Ernst på TV4. Hans och mina släktingar är i princip grannar. Nästan. Det är cirkus 20 kilometer och en faslig massa människor mellan dem, men ändå!

Ernst och jag borde laga mat tillsammans.

söndag 19 december 2010

Fjärde advent och färdig likör







Advent, advent,
ein Lichtlein brennt!
Erst eins, dann zwei,dann dreidann vier, 
dann steht das Christkind vor der Tür.




Nu är det inte långt kvar till jul, och här hemma är julstämningen på topp. Egentligen jobbar jag ytterligare två dagar, men min hjärna är redan inställd på semester. Granen är pyntad, julkakorna är bakade och uppätna, julgodiset är fixat men ännu inte uppätet och nästintill alla klappar är inhandlade. Nu kan lugnet lägga sig över oss som en skön filt. 


Vad passar då bättre, så här års, än lite middag med nära och kära? Min kära farmor, farfar, faster, farbror, mor och far kom på försenad födelsedagsmiddag. Höjdpunkten var när min hett efterlängtade körsbärslikör fick äntra kökets varma vrå. Från kylan i garaget till värmen i köket. Resultatet var över förväntan. Likören var både söt och len. Inte alls hysteriskt stark, som man annars kan tro. Innan likören kunde avnjutas fick likören silas genom ett kaffefilter för att slippa grumlig dryck. Körsbären var lite väl spritfyllda, därför blev de en liten present till rara kollegor. Min kollega, som är fantastiskt duktig i köket, tipsade om att man kunde blanda bären med lite fluorsocker för att utvinna mer likör. Detta kan man sedan blanda ihop med resten av likören. Detta fungerar dock enbart om bären är urkärnade. 

lördag 18 december 2010

Weihnachten

Ich muss euch sagen, es weihnachtet sehr!
                                                                           Theodor Storm



Ja, nu har nog ingen missat att julen står för dörren. I Österrike säger man till barnen att änglarna, uppe i himmeln, jobbar för fullt med att snickra leksaker och att baka kakor. Jag kunde inte låta bli att bli lite nostalgisk när sonen och jag pyntade julgranen med små träänglar. Änglarna är så fantastiskt söta i sin enkelhet och ser ut precis som de änglar som prydde mina barndoms julgranar. 

Egentligen bryter jag mot de österrikiska jultraditionerna genom att klä julgranen tillsammans med sonen och egentligen bör jag få honom att tro att Christkindl kommer med julgranen pyntad och klar. Jag minns själv hur mamma och pappa ringde i en liten glasklocka när det var fritt fram för oss att komma och skåda den vackra granen som mamma och pappa så hysteriskt pyntat i hemlighet. När vi flyttade till Sverige förvirrade jag mina klasskompisar genom att försöka pracka på dem mina historier om en ängel som kom flygandes med en pyntad gran. Konstigt nog köpte de inte mina historier. 

Enligt österrikisk sed så kläs granen kvällen innan julafton (när barnen gått och lagt sig), men själv är jag lite för otålig. Granen sprider ju mest glädje innan och under jul. Efter jul har jag alltid god lust att kasta ut granen och välkomna våren. Lite tidigt att hoppas på att våren ska komma så fort, men hoppet är ju en fantastisk grej!

söndag 5 december 2010

Schweinsbraten

Slow food is da shit!

Det doftar ljuvligt från ugnen. Där inne bubblar fläskkotletten ikapp med lök, vitlök och kummin för att slås ihop till en enkel och smidig söndagsrätt. Slow food behöver inte vara krångligt! Schweinsbraten är allt annat än knepig och gör att söndagen kan läggas på trevligare saker än att röra om i grytor eller wookar. Själv bloggar jag!

Recept:

ca 1 kg fläsk (jag tog hel fläskkotlett då det blir lite saftigare, men du kan lika gärna ta skinkstek)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 tsk kummin
lite vatten
salt och peppar


Salta och peppra kotletten och lägg den i en ugnsäker form. Skiva löken och vitlöken och lägg kring kotletten. Häll på lite vatten och strössla över kumminfröna. Ställ in i ugnen på 170° och låt sakta stekas tills köttet uppnår 75 °.


Schweinsbraten smakar absolut bäst med Semmelknödel, men denna gång käkar vi rotfrukt i ugn till köttet. Gott som fasen och lite nyttigare.

Det är redan andra advent och i morgon är det Nikolaus! Då firar vi österrikare med att ge varandra små presenter (traditionellt ska det vara nyttosaker) och lite choklad.