lördag 31 juli 2010

Ur mor Juttas arkiv



Jag vet att jag alla redan har en trogen liten fanclub trots att jag bara bloggat i tre dagar. Min familj följer detta projekt med spänning. Vill jag hoppas. Mamma var snabb med att meddela att hennes lilla arkiv var öppet för mig och därför begav jag mig till föräldrahemmet för att rota fram ett par riktiga skatter ur hennes gömmor.


I en ziploc-påse hittade jag boken som mamma sa att jag skulle vara mycket rädd om. När jag halade fram boken ur den förslutningsbara påsen förstod jag också varför. Påsen höll ihop sidorna, så det var med stor försiktighet som jag bläddrade igenom denna rara lilla bok vars första upplaga publicerades 1947. Mammas kopia av Mein Erstes Kochbuch av Müller & Walser är från 1948. Boken är betydligt äldre än mor Jutta. Mammas hemkunskapsbok. Det är grejer det.  I min hemkunskapsbok har man satsat mer på att vara politiskt korrekt, medan man här vräker på med inpräntade könsroller.
"Winke für die Hausfrau" (Vinkar till husfrun). Ja, vad kan man säga? Mannen ska i alla fall inte behöva oroa sig över saker som att äppelskal faktiskt kan torkas och förtäras som te. Det får vi damer ha i åtanke! Efter bilden som följer förstår jag varför det är just vi damer som ska fundera på detta. 
       
Denna rara lilla sida förklarar hur vi kvinnor bäst skickar ut en inbjudan till fika. Man är noga med att förklara att dessa sammankomster passar väninnor, äldre damer eller barnevents bäst. För att förtydliga vad en fikastund egentligen går ut på har man även idéer på hur det ska dukas (färgglatt) för att öka trevnaden. Visste ni att ett runt bord ökar trivseln vid en fikastund? Det har de ju alldeles rätt i! Tänk på detta när ni slungar iväg ett sms om fika nästa gång!




Boken innehöll självklart inte enbart förhållningsregler, husmorstips och annan intressant fakta utan även en uppsjö av recept. När jag bläddrade igenom boken märkte jag att mamma förmodligen använt boken flitigt. Rätter som jag ätit som barn haglade tätt och jag börjar få en aning om var jag ska börja. Den vardagliga rätten Ungarisches Kraut kommer att passa bra till den stundande hösten, likaså Rindgulasch. På mackan kommer vi att bre Liptauer och till efterrätt ska det mumsas Zwetschkenknödeln. Ni som läser detta kanske tänker att det inte är kul att läsa svåruttalade rätter, men jag kan lugna er. Rätterna kommer att förklaras, lagas, förtäras och utvärderas. Allt inom sin tid.

fredag 30 juli 2010

Körsbärslikör







På trädgården står vårt vackra körsbärsträd som förser oss med bigarråer. Otroligt goda att smaska på som de är, men det finns så mycket mer att göra när det kommer till körsbär. Dessvärre var jag lite för seg när det kom till skörd och nu har rätten till körsbären gått över till trädgårdens alla getingar. Inte så bra för trevnaden i trädgården och inte heller särskilt bra för mina likörplaner. Till min stora glädje var jag förutseende och frös in körsbär förra året. Egentligen vet jag inte hur länge man kan ha frukt i frysen. Jag skulle tro att bäst-före-datumet gått ut, men jag trotsar min generations inpräntade regler kring mat. Rimligtvis borde det inte spela någon roll om jag dränker de små bären i socker och sprit.

Min man menade på att körsbärslikör inte var något han associerade med Österrike. Njae, just likör är väl inte särskilt österrikiskt eller ens tyskt. Frukt och sprit i Österrike brukar kombineras och resultera i snaps, men det enda stället jag har ätit glass med likör på var i Österrike. Det var otroligt gott och därför får mitt första projekt bli körsbärslikör!

Receptet som jag jobbar efter är följande:

1 kg urkärnade körsbär
600 gram socker
1 liter vodka

Varva bären och sockret i en förslutningsbar glasburk och avsluta med att dränka glasburkens innehåll i vodkan. Glasburken ska sedan stå mörkt och svalt i cirka fyra månader. Till en början bör man vända på burken en gång om dagen. När socker är upplöst räcker det att man vänder på burken lite då och då.

Ett mycket simpelt recept men vid sista ingrediensen har det redan börjat strula för mig. Efter att ha tullat på vodkan, då jag blandade lite drinkar, är jag tvungen att frångå receptet och börja mixtra lite. Inte ovanligt, skulle min man säga. Mitt motto har alltid varit "lite mer eller mindre borde inte spela någon roll". Det där borde har bitit mig i röven både en och två gånger. En annan sak att ha i åtanke är storleken på kärlet där allt ska blandas. Som vanligt har jag inte själv tänkt på det, utan helt enkelt ögonmåttat. Det var något jag märkte när allt skulle blandas. Därför fick jag frångå receptet igen och höfta som vanligt. Nu kör vi min egna variant av körsbärslikör. Om fyra månader får vi se hur det gick.

torsdag 29 juli 2010

Hur allt började...

Under min studietid ställde jag upp som skådespelerska i ett program, som gick under namnet DDR Rundfunk, där jag spelade kokerskan Helga från odefinierbar plats. Programmet skulle ge sken av att vara inspelat i forna DDR och var mest en plojgrej. När det publicerades på youtube.com insåg vi, som hade deltagit, att reaktionerna var blandade, men många blev upprörda över detta inslag. Kokerskan Helga fick epitetet Herdschlampe (Spisslampa).  Själv måste jag erkänna att det var lite roligt och att vissa som kommernterade inslaget hade märkt att jag var av österrikisk härkomst var ännu roligare. Sen insåg jag att det klart och tydligt stod i inslaget att Helga var från Österrike. 

youtube, DDR Rundfunk

Det där med att kombinera min österrikiska härkomst och matlagning var kanske inte så dumt. Tanken på att laga österrikisk mat började gro. Om man kanske skulle laga någon österrikisk rätt lite då och då skulle vara trevligt och att dela med sig av kommande erfarenheter vore ju ännu trevligare!


Genom den här bloggen vill jag minnas mina somrar nere i Österrike och lukten av när morfar eller mormor lagade mat. Jag kommer att återkomma mycket till mina morföräldrar. Min far har redan lagt in ett önskemål om att jag ska baka mormors Kardinalschnitten. Tja, varför inte? Min man önskade sig istället Wienerschnitzel, men jag hoppas på att reta hans gom med mindre kända rätter från Österrike. Med hjälp av min mor kan jag nog rodda runt detta projekt.


Välkomna!